pismo posvećeno doktoru

  • Klikova: 541

info  pismo doktoru

PISMO POSVEĆENO DOKTORU
Koji je od srca prihvatio Risale-i Nur i koji se probudio izučavajući ih.
Merhaba, sretni doktore, koji si uspostavio dijagnozu svoje bolesti, iskreni i cijenjeni prijatelju! Tvoje uzbudljivo pismo, koje pokazuje buđenje tvoje duše, dostojno je čestitanja.
Znajte: Unutar svega postojećeg, život ima najveću vrijednost. U okvirima dužnosti, najvažnija je dužnost prema životu, a od životnih obaveza najvažnija je rad na preobraćanju prolaznog života u vječiti život.
Što se tiče značaja i svih vrijednosti ovoga života, one su u tome što je on koštica vječnog života, njegov začetak i temelj. U protivnom, posvetiti se samo ovom prolaznome životu na način koji će pokvariti i zatrovati njegov vječni život, jest budalaština koja liči odabiranju trenutne svjetlosti munje u odnosu na svjetlost vječitog sunca. No, iznad svih, istinski bolesnici su materijalisti i nemarni / gafil doktori. Ukoliko, iz apoteke uzvišenog Kur’ana, uspiju da iskoriste lijekove imana koji su poput tirijaka, izliječit će i sebe i rane čovječanstva, inšaallah. Ovo tvoje buđenje, bit će mehlem tvojoj rani, te, čak, i tebe samog načiniti lijekom za bolesti ostalih doktora.
Ti znaš da je jednom očajnom i beznadežnom bolesniku, duhovna utjeha ponekad korisnija od hiljade lijekova. Međutim, ljekar koji se zaglibio u živobaru prirode, dodaje još jednu tamu bolnom beznađu tog jadnog bolesnika. Inšaallah, ovo će tvoje buđenje, tebe načiniti izvorom utjehe i jednim svijetlim liječnikom takvih nesretnika.
Znaš i sam da je ovaj vijek jako kratak, a da su obaveze velike. Kad bi i ti, poput mene, stao pretraživati po svojoj glavi, koliko bi toga mrtvog, poput bespotrebne, beskorisne, bezvrijedne gomile drva našao u svome znanju. Jer, i ja sam prekontrolirao i našao puno toga nepotrebnoga. Dakle, treba iznalaziti način kako te prirodne nauke i filozofska znanja učiniti korisnim, svijetlim, kako ih oživjeti dati im smisao. Pa i ti traži od Uzvišenog Hakka buđenje koje će tvoje ideje i znanje okrenuti da budu u ime Mudrog Sveuzvišenog, te ih, rasplamsavanjem onih drva, osvijetliti. Neka beskorisna znanja o prirodi postanu vrijedna spoznavanja Allaha, dž. š.
Pametni prijatelju! Srce toliko želi da napreduju ljudi koji se bave prirodnim naukama, koji poput Hulusi Beja, žarko osjećaju potrebu za nurom imana i tajnama Kur’ana. I pošto Poslanice, mogu razgovarati sa tvojom savješću, pretpostavi da je svaka Poslanica, ne od mene lično, već sigurno po jedno pismo od tumača Kur'ana, te po jedan recept iz apoteke Uzvišenog Kur’ana. Iako se ne vidimo, možemo otvoriti razgovor kao da smo obojica prisutni. Uz to, u trenutku kada zaželiš, napiši meni pismo; ako ti ja i ne odgovorim, nemoj se ljutiti, jer i ranije sam pisma veoma malo pisao. Štaviše, mom bratu sam, uprkos njegovim mnogobrojnim pismima, u toku tri godine napisao samo jedno pismo.

Said Nursi

Na početak