Hasbunallahu ve ni'melvekil -Dovoljan je nama Allah, i divan starješina

  • Klikova: 669
info  hasbunallahu ve nimelvekil 1TREĆI BLISTAVI NIVO BOŽIJE DOSTATNOSTI
Kad me je stegnula omča bolesti, i pogoršala se mučnina tuđine i nasilja nada mnom, uvidio sam da moje veze sa ovim svijetom popuštaju; da me iman uspravlja u uvjerenju kako sam kandidat za jedan drugi, trajni svijet; i da sam dostojan vječnog carstva i neprolaznog blagostanja.
U to sam vrijeme napuštao sve iz čega je iskapavala žalost i što me je tjeralo na uzdahe i stenjanje, a nadomještao to svime što je nagovještavalo dobro i radost, i dovodilo me u stalnu zahvalnost. Međutim, taj cilj, koji je krajnje iluzoran i fantastičan, i cilj je duha i proizvod naravi, moguće je ostvariti jedino uz moć Apsolutno Moćnog, koji poznaje svaki mig i mirovanje Svojih stvorenja, riječju ili djelom; čak poznaje i sva njihova stanja i postupke te ih također bilježi. I jedini način da se ona dese, jeste vrhunskim i neizmjernim proviđenjem i brižljivošću Njegovom prema ovom sićušnom, beznačajnom čovjeku što se prevrće u apsolutnoj nemoći, i kojem je čak ukazao počast, uzeo ga za Svog prijatelja i sagovornika, i dodijelio mu uzvišen položaj među Svojim stvorenjima.
Tačno, dok sam razmišljao o tim dvjema tačkama, tj. o neograničenoj djelotvornosti ove moći i o istinskom značaju koji je Uzvišeni Kreator pridao ovom ljudskom biću što izgleda bezvrijedno, poželio sam pojašnjenje tih tačaka, kojim bi mi se razgalio iman i smirilo srce. Dakako da sam se ponovo vratio spomenutom ajeti-kerimu, te mi on saopći: pomno osmotri riječ نَاnama” u izrazu حَسْبُنَاDovoljan je nama”, te razgledaj ko su ti što uz tebe povikuju حَسْبُنَا   Dovoljan je nama”, bilo da to izgovaraju jezikom stanja, ili jezikom riječi; poslušaj ih.
Da, ovo mi je zapovjedio ajet! Pogledah, dakle, te ugledah bezbroj ptica i beskraj ptičica kao što su mušice, nesagledivu masu životinja i životinjica, beskonačno bilje, i stabla i stabljike bez konca i kraja. Sve to poput mene jezikom stanja ponavlja smisao:
حَسْبُنَا اللّٰهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُDovoljan je nama Allah, i divan starješina”, pa i druge upozorava na to. I vidjeh da oni imaju starješinu – divnog starješinu – koji im je zajamčio sve uvjete za život. On čak iz jednakih jajašaca, sačinjenih od iste tvari; i iz međusobno sličnih kapi vode; i iz zrnevlja, koje je skoro te isto; i iz sjemenja istovjetnog jedno s drugim - stvara stotinu hiljada tipova životinja i stotinu hiljada oblika ptica, i stotinu hiljada vrsta bilja, i stotinu hiljada rodova drveća; stvara ih bez pogreške, omaške ili zabune; stvara ih ukrašene, lijepe, pravilne i usklađene, i pored različitosti i razlikovanja jednih od drugih. Stvara ih u kontinuitetu, a posebno u danima svakog proljeća, pred našim očima, sasvim brzo, s krajnjom lahkoćom, u krajnjoj širini, i u krajnjem izobilju. Stvaranje, dakle, svih ovih stvorenja, sličnih, podudarnih i izmiješanih, po istom modelu, i u identičnim formama, unutar veličine i dobrodušnosti ove apsolutne moći, jasno nam pokazuje Jednoću Boga, Slavljen je On, i Njegovo Jedinstvo.
Ajet mi je pomogao shvatiti da apsolutno nije moguće sudioništvo, niti uplitanje u ova djela Apsolutnog gospodarenja i u djelovanje ove Kreativne moći, koji ističu i razglašavaju ova bezbrojna nadnaravna djela.
Zatim pogledah i “Ja” što se nalazi u zamjenici نَاNama” izjave حَسْبُنَاDovoljan je nama”; tj. pogledah u sebe i razmislih o sebi. Primjetio sam da Onaj Koji stvara životinje iz kapljice vode, i mene je stvorio iz nje, izumio me kao jedno od Njegovih nadnaravnih djela, usjekao mi sluh i vid, i položio mozak u moju glavu, srce u grudi i jezik u usta. U tom mozgu, srcu i jeziku On je stvorio stotine preciznih mjerila i osjetljivih vaga što mogu mjeriti i raspoznati sve poklone i izdašne darove Samilosnoga, naslagane u riznicama Božije milosti. U te je organe položio i na hiljade instrumenata što mogu otvoriti riznice beskrajnih ukaza Božijih Lijepih imena, i opremio te instrumente i pomagala određenim pomoćnim osjetilima u brojnosti svih mirisa, ukusa i boja.
Isto tako, Uzvišeni je sa savršenom pravilnošću ugradio osjetljiva čula, unutarnja osjetila i duhovna rafinirana svojstva u moje tijelo, sasvim uredno i izvrsno. Uz to, s vrhunskom mudrošću, savršeno i s pravilnošću je stvorio u mome biću izvrsna ustrojstva i fenomenalne organe, neophodne za ljudski život, kako bi mi time dao da iskusim sve vrste Njegovih blagodati i sveopće oblike Njegovih darova, i da njima osjetim sve njih; i kako bi mi omogućio da preko tih preciznih čula i finih osjetila razumijem i saznam o ukazima Njegovih Lijepih imena kroz njihove raznovrsne pojave; te da bi me potaknuo da ih kušam i uživam u njima.
Pored toga što je ovo moje biće, što izgleda siromašno, jadno i beznačajno, On učinio da, poput bića svakog pravog vjernika, bude u najusklađenijem obliku svemira, minijatura višeg svijeta, umanjeni uzorak ovog svijeta, zorna mu’džiza Njegovog uzvišenog stvaralačkog umijeća, kupac zainteresiran za sve vrste Njegovih bezbrojnih i nesagledivih blagodati, centar zakona Njegovog gospodarenja i sredstvo provođenja Njegovih procedura i komandi, uzorak iz ogledala i cvijetnjaka darova Njegove mudrosti i milosti, i sagovornik što razabire i shvaća Njegovo uzvišeno obraćanje, Uzvišeni Allah mi je dao i život kako bi postojanje, što je vrhunska blagodat, uvećao i omasovio u mome biću. Jer, blagodat postojanja tog moga bića može se životom proširiti u iznosu cijelog pojavnog svijeta.
Isto tako, On mi je dodijelio i čovječnost, te se tom čovječnošću rastvorila blagodat postojanja, a njegovim razotkrivanjem i put stjecanja koristi karakterističnim ljudskim osjetilima, iz tih trpeza široko poredanih u svjetovima, materijalnim i nematerijalnim.
Isto tako, On mi je ukazao blagodat islama, te se blagodat postojanja tim islamom proširila u iznosu cijelog nespoznajnog i pojavnog svijeta.
Isto tako, pružio mi je blagodat ostvariteljskog imana, te je blagodat postojanja tim imanom obuhvatila sve blagodati ovog svijeta i ahireta, i postala sposobna sve ih sadržati.
Isto tako, u sklopu tog ostvariteljskog imana dao mi je i spoznaju i ljubav, te mi je ukazao dobrotu davši tom postojanju nivo kojim zahvalnošću i pohvalom može rukom dosegnuti zbilja mnoge sfere, počev od sfere uvjetno mogućih stvari, do domena nužnosti i sfera Božijih Lijepih imena, i izvući korist iz njih.
Isto tako, mene je posebno počastio kur’anskim znanjem i imanskom mudrošću, te mi je iz Svoje dobrote dao da nadmašim mnoga Njegova stvorenja.
Isto tako, Uzvišeni je čovjeku dao, kao što je ranije rečeno, veliku svestranost i sposobnost što ga čini savršenim ogledalom Njegove Jednoće i Sveopstojnosti, i omogućio mu da se širokom univerzalnom pobožnošću odazove Njegovom presvetom univerzalnom gospodarenju.
S izvjesnošću sam spoznao i savršeno sam uvjeren da je Uzvišeni Allah od mene otkupio Svoj povjereni emanet i izdašni poklon i dar što mi ga je darovao, a to su moje biće, moj život i moja duša. On ih, kao što izriče tekst Časnog Kur’ana i o čemu se slažu sve nebeske knjige i sveti spisi objavljeni vjerovjesnicima, i u čemu su jedinstveni svi vjerovjesnici, evlije i izbistreni znalci, od mene otkupljuje da ne propadnu kod mene i da ih sačuva i vrati ih meni, po cijeni neprolaznog blagostanja i vječnog Dženneta što ih je neporecivo obećao i istinski se na to zavjetovao.
Iz ajeti-kerima: “Dovoljan je nama Allah, i divan starješina” sam nadahnut poukom da ja imam Velikog, Veličanstvenog i Štovanog Gospodara, koji Svojim imenom El-Fettah, Rastvoritelj, razvija likove stotina hiljada vrsta životinja i sojeva biljaka; On ih rastvara iz sličnih i oskudnih kapljica, i iz identičnog i skučenog sjemenja, sasvim lahko i jednostavno, i vrhunski brzo i izvrsno. Uzvišeni je tom čovjeku, kao što smo naveli ranije, dodijelio ogromnu važnost što zapanjuje umove, i čak ga stavio u fokus dejstava Svoga uzvišenog gospodarenja; On će stvoriti i ahiretsko proživljenje s istom lahkoćom i jednostavnošću, i s istom neupitnošću njegovog dolaska i ostvarenja, kao što proizvodi dolazeće proljeće; a nama će ukazati blagodat Dženneta i vječnog blagostanja.
Da, to sam naučio iz ajeti-kerima: Hasbunallahu ve ni'melvekil -Dovoljan je nama Allah, i divan starješina”, pa kad bih mogao, učio bih ga praktično jezikom svih stvorenja. Međutim, budući da to nisam u stanju, učio sam ga namjerom, mišlju i maštom, i želim ga ponavljati stalno i zauvijek.

"Zračci"-Bediuzzaman Said Nursi

Na početak