“Ko si? Odakle dolaziš? Kamo si se zaputio? Koja ti je dužnost?”

O tefsiru

  • Klikova: 6766

Tefsira ima dvije vrste:

Prvi: poznati tefsiri koji razrađuju, pojašnjavaju i potvrđuju smislove kur'anskih izraza ajeta i riječi; i druga vrsta tefsira: pojašnjavanje, razrada i potvrda imanskih istina iz Kur'an-i kerima, uz potvrdu i potporu neospornih činjenica i jasnih argumenata. Ova vrsta posjeduje ogroman značaj. Poznati općeprihvaćeni tefsiri povremeno ovaj drugi aspekt tefsira obrađuju jednim uopćenim pristupom, dok su Risale-i Nur taj isti aspekt izravno uzele sebi kao temelj. One su, stoga, smisleni komentar Kur'an-i kerima koji nadjačava i ušutkuje i najnotornije filozofe. One su, dakle, tefsir sasvim različit od drugih tefsira, jer svaki tefsir ima svoju epohu, i nema sumnje da tefsir napisan u prošlom vremenu i u islamskom društvu ne nalikuje tefsiru koji odbija zabludjela agresivna strujanja ovog vremena.

Raniji su se tefsiri obraćali samo mu'minima, a Risale-i Nur, budući da su smislena mu'džiza Kur'an-i kerima, spašavaju temelje imana i njegove stubove, ne tako da se koriste već postojećim ukorjenjenim vjerovanjem, nego kroz potvrđivanje, ostvarenje i očuvanje imana u srcima i njegovo izbavljenje od nedoumica i praznih pretpostavki, te mnogobrojnim dokazima i kristalno jasnim argumentima. Svako ko ih je dublje sagledao prosudio je da su one postale jedna nužnost u ovom vremenu, poput nasušne potrebe za hljebom i lijekom.

Poslanice Nura su tefsir smislova Kur'ani kerima. One se, raznovrsnim dokazima, kreću oko smislova tevhida, suštine Ahireta, iskrenosti nijjeta, šeriatske pravednosti i ostalih pitanja koja u fokus stavlja Kur'an-i kerim. Uz to, one istražuju i pitanja pozivanja ka Allahu i ljubavi prema Poslaniku, s.a.v.s., čežnje za Ahiretom, te raznih društvenih i političkih stvari.

Poslanice Nura su razriješile više od stotinu tajni iz vjere, šeriata i Kur'an-i kerima, pojasnile ih i rasvijetlile, te uvjerile i najtvrdokornije prkosnike i nevjernike i ostavile ih bez riječi. Potvrdile su jasno kao sunce ono što se smatralo dalekim od pameti, kao što su činjenice o vjerovjesničkom Mi'radžu, tjelesnom proživljenju, tvrdoglavim i revoltiranim filozofima i raskolnicima, tako da su neke od njih uvele u okvire imana. Poslanice Nura su jedan predivan dokaz Kur'an-i kerima, njegov vrijedan komentar i blistava refleksija iz odsjaja njegove duhovne fenomenalnosti, rosna kapljica iz njegovog mora, zračak tog sunca i nadahnuta istina iz riznice spoznaje suštine, duhovna interpretacija koja se izljeva iz njegovih pretakanja. One su jedna munjevita i britka sablja u rukama mu'mina.

Najnoviji postovi

(view all)
Namjera
Posted on May 10, 2024
Iskrica smisla Znaj! Namjera (nijet) je jedna od četiri riječi za koje je u Uvodu rečeno da su urod četrdeset godina mog životnog puta. Da, namjera je čudesni eliksir koji svojim specifičnim ..
na krilima putovanja na Onaj svijet
Posted on February 23, 2024
na krilima putovanja na Onaj svijetZaključna riječ Čestice Allah osipa bolne posljedice, nevolju i poniženje; slatko li je to, čak i kad je čemerno. Rekao je Ibn Sam’un: "Svaki govor u kome ne ..

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

KONTAKT DETALJI

REJHAN publikacije, novinarstvo-izdavaštvo
Sarači 77/1 Morića Han - Prostorija br.5
Sarajevo Bosna i Hercegovina
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 View on Maps
Muhammed s.a.w.s.

Obrazujte se koliko god hoćete ali, tako mi Allaha, nećete imati koristi od nagomilanog znanja dok ga u djelo ne sprovedete.

Muhammed s.a.w.s.

Ko oprosti onome ko mu je učinio nepravdu, u situaciji kada se može osvetiti, Allah će oprostiti onoga dana kada mu bude najteže (tj. Na sudnjem danu).

Muhammed s.a.w.s.

Najbrižniji čovjek je vjernik koji se istovremeno brine o ovosvjetskim i onosvjetskim poslovima.

Na početak