“Ko si? Odakle dolaziš? Kamo si se zaputio? Koja ti je dužnost?”

O nama

  • Klikova: 7041

Naša kuća je svoj izdavački rad započela 2006. godine u Sarajevu. Uprkos tome što smo u izdavaštvu relativno mlada kuća, predstavili smo sebe svojim kvalitetnim i orginalnim izdanjima, kako na sajmovima, tako i u mnogim maloprodajnim i veleprodajnim centrima širom BiH tržišta, a također i izvan granica naše zemlje. Naš osnovni cilj jeste prevođenje, štampanje i izdavanje knjiga iz djela Risale-i Nur, a to je savremeni tefsir Kur’ana, čiji je autor veliki islamski mislilac, hazret-i Bediuzzaman Said Nursi. Na taj način omogućujemo čitateljstvu da se okoristi o ovo izuzetno djelo koje je prevedeno na preko trideset svjetskih jezika. 

Poslanice Nura, metodom dokazivanja kroz Kur’anske istine, daju precizne odgovore na pitanja poput: “Ko si? Odakle dolaziš? Kamo si se zaputio? Koja ti je dužnost?” Ovo djelo ujedinjuje um i srce i istovremeno ih osvjetljava tim Kur’anskim istinama te spašava čovječanstvo od ideja materijalističkih struja koje u ovom vremenu ka sebi okreću posebno mlade glave, daveći ih u baruštini svoje prljavštine. Pa i od Vas, poštovani čitatelji, očekujemo podršku i iskrene preporuke, koje će nam biti dragocjene u našem daljem radu.

Izdavačka kuća REJHAN

Bediuzzaman Said Nursi

  • Klikova: 10653

Bediuzzaman Said Nursi

Said Nursi je rođen u istočnom dijelu Turske 1877. godine, a umro je 1960. godine u 83. godini, nakon života koji je predstavljao uzornu borbu i požrtvovanje u ime Islama. Školovao se prema najvišim standardima, gdje nije samo proučavao tradicionalnu religijsku nauku, nego i modernu nauku, gdje je stekao zvanje «Bediuzzaman», «Fenomen-čudo vremena », u svojoj mladosti kao rezultat izvanredne sposobnosti i učenja. Bediuzzaman je živio u zadnjoj dekadi Halifata i Otomanske imperije, za vrijeme njihovog kolapsa i raspada nakon I Svjetskog rata, i u prvih 37 godina Republike, nakon što je formirana 1923. godine, gdje je 1950. godina bila godina vladavine represivne antireligijske politike. U godinama nakon Prvog Svjetskog rata, Bediuzzamanova borba u ime Islama bila je veoma aktivan u javnoj domeni. Ne samo da je učio studente i bio uključen u debate i rasprave sa vodećim naučnicima iz cijelog islamskog svijeta, nego je upravljao i lično vodio puk protiv invazije Rusije na istočnu tursku u 1914. godini, u periodu od skoro dvije godine, nakon čega je uhapšen (u martu 1916. i zadržan u Rusiji dvije godine, prije nego je pobjegao 1918. i vratio se u Istanbul preko Varšave, Berlina i Beča). U to vrijeme je istaživao druge puteve širenja Islama, aktivnim učešćem u javnom životu. Vrijeme tranzicije iz imperije u republiku, bilo je i vrijeme tranzicije «starog» Saida u «Novog» Saida.

«Novog» Saida karakteriziralo je povlačenje iz javnog života i fokusiranje na nauku, molitvu i misli na to koji je novi način borbe.

Nakon perioda od dvije godine (1925.) Bediuzzaman je protjeran u zapadnu Anadoliju u sljedećih 25 godina, i u zadnjih 10 godina svoga života bio je izložen progonstvu, zatvoru, uznemiravanju od strane autoriteta toga doba. Ali u ovim godinama progonstva, i izolacije  su rođene Risale -i Nur, «Rasprava o svjetlosti» i desilo se njihovo širenje po cjeloj Turskoj.  Da citiramo Bediuzzamana «Sada, vidim da je moj život bio usmjeren tamo gdje sam malo odlučivao svojom voljom, sposobnošću, shvatanjem i predviđanjem, što je moglo dovesti do ovih rasprava koje služe svrsi Kura'nu. To je kao da je sav moj život bio škola, koju sam prošao kao kvalifikaciju za ova pisana djela, što pretstavlja čudo Kura'na.»

Bediuzzaman je shvatao osnovnu bit propadanja Islamskog svijeta, kao slabljenja osnovnih temelja vjere. Ovo slabljenje zajedno sa napadima, bez presedana, na ono što je temeljeno tokom 19. i 20. stoljeća vođeno materijalistima, ateistima i drugim u ime nauke i progresa, vodilo ga je ka zaključku o urgentnosti i potrebi jačanju, pa čak i očuvanju vjere. Ono što je bilo potrebno jeste da se upotrijebe sve snage da se ponovo osnaže stubovi islama od osnovnih temelja, i da se da odgovor na nivou onih koji su napadali sa dohovnom borbom protiv nevjerstva na svijetu riječima. (a'manevi jihad of the world.) Tako je u egzilu Bediuzzaman napisao većinu svojih dijela i tumačio modernom čovjeku osnovna načela vjere i istinu Kura'na. Njegov metod je bio analizirati i vjeru i nevjerovanje i pokazati kroz jasne razumne argumente, prateći metode Kura'na, da je to jedina istina postojanja, samog čovjeka i univerzuma.

Bediuzzaman je pokazao gore navedeno kroz jednostavno razumljive priče, poređenja, objašnjenja, i obrazložene dokaze koji ukazuju da su dokazi religije moderne nauke, koja koristi materijalnu interpretaciju u pogledu na ove zaključke, neracionalni i apsurdni. Naprotiv, Bediuzzaman dokazuje u «Risale-i Nur» da naučna veličanstvena otkrića funkcionisanja univerzuma potvrđuju i osnažnjuju istine religije.

Važnost «Risale-i Nur» ne može biti precjenjeno, u kojem Bediuzzaman Said Nursi odigrao bitnu ulogu u očuvanju i revitalizaciji islamske istine u Turskoj, u najmračnijim danima njene historije. I zaista, njegova uloga je rasla i dobijala na važnosti i do današnjeg dana. Dodatno «Risale-i Nur» jedinstveno odgovara ne samo pogledu muslimana nego i cijelom čovječanstvu iz nekoliko razloga. Prvo pisano je na jeziku razumljivom i prihvatljivom modernom ljudskom razmišljanju, mentalitetu koji je, neovisno o tome jeste li musliman ili ne lako razumljiv, a prožet je materijalnom filozofijom: daje specifične odgovore na svako postavljeno pitanje, sumnju ili zabludu. Daje odgovor na svako «zašto» koje postavlja um modernog čovjeka. Takođe objašnjava najdublja pitanja vjere, koji formalno samo znanstvenici studiraju do detalja, na način da je razumljivo bilo kome bez obzira što to za nekoga može biti potpuno novo područje istraživanja. Sljedeći razlog je taj što u objašnjenju stvarne prirode svrhe čovjekove i univerzuma «Risale-i Nur» pokazuje da je stvarno zadovoljstvo zaista samo u vjerovanju i svjesnosti Boga, i na ovom i na onom svijetu. Također ukazuje da je bol i nesreća koje nevjerovanje uzrokuje ljudskom duhu i svjesti dovode do lutanja i bijega od stvarnosti, tako da bilo ko, ko ima imalo razuma može potražiti utočište u vjeri. Zaključak:

Sveti Kura'n jeste izvor intelekta kao i bilo koja nauka. Pomaže čovjeku da razmotri univerzum i postojanje na način da shvati svoju pravu prirodu i svrhu kao stvorenje i da bude svestan atributa Jedinog Stvoritelja i svojih ličnih obaveza kao stvorenje. Sve je to Bediuzzaman objasnio u «Risale-i Nur». Objasnio je pravu prirodu univerzuma kao znaka njegovog Stvoritelja, i pokazao je kroz jasne argumente da se osnove vjere mogu racionalno dokazati.

Kada slijedi ovaj metod, svaka osoba može dosegnuti istinsko vjerovanje, koje je dovoljno snažno da prevaziđe svaku sumnju, koja se može pojaviti pod suptilnim uticajem materijalizma, naturalizma i ateizma, ili materijalnim pristupom naučnog napretka. Svaki naučni i tehnološki napredak je samo otkrivanje stvarnog funkcionisanja kosmosa. Kada kosmos posmatramo kao prostoran i boskonačan kompleks i kao ujedinjenu knjigu u kojoj je opisan Jedini Stvorotelj, prije nego kao uzrok sumnji i zbunjenosti sve to ponovo otkriva i pojačava vjeru, produbljuje je i proširuje.

Čovjekova osnovna potreba jeste potreba za vjerom, potreba za spoznajom i obožavanjem Svemogućeg Boga sa svim Njegovim lijepim imenima i atributima, prateći Njegove zakone, ispoljavanje kroz univerzum i sve što su o Njemu otkrili poslanici. Objašnjavajući poruku Kura'na, svemogući Bog je spustio knjigu otkrovenja, koju je perfektno prenio Njegov zadnji poslanik Muhammed a.s.

Islam, kompletna i perfektna religija čovječanstva, koju je Said Nursi opisao u «Risale-i Nur», gdje nema kontradikcije ili dihotomije između nauke i religije, je istinski progres i zadovoljstvo čovječanstva, a može se jedino postići ovim putem, putem Kura'na.

REJHAN izdavačka kuća

  • Klikova: 6244

Naša kuća je svoj izdavački rad započela 2006. godine u Sarajevu. Uprkos tome što smo u izdavaštvu relativno mlada kuća, predstavili smo sebe svojim kvalitetnim i orginalnim izdanjima, kako na sajmovima, tako i u mnogim maloprodajnim i veleprodajnim centrima širom BiH tržišta, a također i izvan granica naše zemlje.

Naš osnovni cilj jeste prevođenje, štampanje i izdavanje knjiga iz djela Risale-i Nur, a to je savremeni tefsir Kur’ana, čiji je autor veliki islamski mislilac, hazret-i Bediuzzaman Said Nursi. Na taj način omogućujemo čitateljstvu da se okoristi o ovo izuzetno djelo koje je prevedeno na preko trideset svjetskih jezika.Poslanice Nura, metodom dokazivanja kroz Kur’anske istine, daju precizne odgovore na pitanja poput: “Ko si? Odakle dolaziš? Kamo si se zaputio? Koja ti je dužnost?” Ovo djelo ujedinjuje um i srce i istovremeno ih osvjetljava tim Kur’anskim istinama te spašava čovječanstvo od ideja materijalističkih struja koje u ovom vremenu ka sebi okreću posebno mlade glave, daveći ih u baruštini svoje prljavštine. Pa i od Vas, poštovani čitatelji, očekujemo podršku i iskrene preporuke, koje će nam biti dragocjene u našem daljem radu.

"Ukoliko zajednica nema cilj i svrhu, sebičnost ojača"-Ukoliko u misli zajednice nema cilja i ideala, ili je taj cilj pao u zaborav, ili je namjerno zanemaren, umovi se pretvore u sebičnost pojedinaca i sjate se oko nje. To, zapravo, znači da "Ja" svakog pojedinca osnaži, i ponekad se izoštri i ukruti toliko da je nemoguće prodrijeti kroz njega, kako bi ono preraslo u "Mi". Zato oni koji vole svoje "Ja" zapravo ne vole druge.-"Riječi" Said Nursi

 

O tefsiru

  • Klikova: 6854

Tefsira ima dvije vrste:

Prvi: poznati tefsiri koji razrađuju, pojašnjavaju i potvrđuju smislove kur'anskih izraza ajeta i riječi; i druga vrsta tefsira: pojašnjavanje, razrada i potvrda imanskih istina iz Kur'an-i kerima, uz potvrdu i potporu neospornih činjenica i jasnih argumenata. Ova vrsta posjeduje ogroman značaj. Poznati općeprihvaćeni tefsiri povremeno ovaj drugi aspekt tefsira obrađuju jednim uopćenim pristupom, dok su Risale-i Nur taj isti aspekt izravno uzele sebi kao temelj. One su, stoga, smisleni komentar Kur'an-i kerima koji nadjačava i ušutkuje i najnotornije filozofe. One su, dakle, tefsir sasvim različit od drugih tefsira, jer svaki tefsir ima svoju epohu, i nema sumnje da tefsir napisan u prošlom vremenu i u islamskom društvu ne nalikuje tefsiru koji odbija zabludjela agresivna strujanja ovog vremena.

Raniji su se tefsiri obraćali samo mu'minima, a Risale-i Nur, budući da su smislena mu'džiza Kur'an-i kerima, spašavaju temelje imana i njegove stubove, ne tako da se koriste već postojećim ukorjenjenim vjerovanjem, nego kroz potvrđivanje, ostvarenje i očuvanje imana u srcima i njegovo izbavljenje od nedoumica i praznih pretpostavki, te mnogobrojnim dokazima i kristalno jasnim argumentima. Svako ko ih je dublje sagledao prosudio je da su one postale jedna nužnost u ovom vremenu, poput nasušne potrebe za hljebom i lijekom.

Poslanice Nura su tefsir smislova Kur'ani kerima. One se, raznovrsnim dokazima, kreću oko smislova tevhida, suštine Ahireta, iskrenosti nijjeta, šeriatske pravednosti i ostalih pitanja koja u fokus stavlja Kur'an-i kerim. Uz to, one istražuju i pitanja pozivanja ka Allahu i ljubavi prema Poslaniku, s.a.v.s., čežnje za Ahiretom, te raznih društvenih i političkih stvari.

Poslanice Nura su razriješile više od stotinu tajni iz vjere, šeriata i Kur'an-i kerima, pojasnile ih i rasvijetlile, te uvjerile i najtvrdokornije prkosnike i nevjernike i ostavile ih bez riječi. Potvrdile su jasno kao sunce ono što se smatralo dalekim od pameti, kao što su činjenice o vjerovjesničkom Mi'radžu, tjelesnom proživljenju, tvrdoglavim i revoltiranim filozofima i raskolnicima, tako da su neke od njih uvele u okvire imana. Poslanice Nura su jedan predivan dokaz Kur'an-i kerima, njegov vrijedan komentar i blistava refleksija iz odsjaja njegove duhovne fenomenalnosti, rosna kapljica iz njegovog mora, zračak tog sunca i nadahnuta istina iz riznice spoznaje suštine, duhovna interpretacija koja se izljeva iz njegovih pretakanja. One su jedna munjevita i britka sablja u rukama mu'mina.

Najnoviji postovi

(view all)
Namjera
Posted on May 10, 2024
Iskrica smisla Znaj! Namjera (nijet) je jedna od četiri riječi za koje je u Uvodu rečeno da su urod četrdeset godina mog životnog puta. Da, namjera je čudesni eliksir koji svojim specifičnim ..
na krilima putovanja na Onaj svijet
Posted on February 23, 2024
na krilima putovanja na Onaj svijetZaključna riječ Čestice Allah osipa bolne posljedice, nevolju i poniženje; slatko li je to, čak i kad je čemerno. Rekao je Ibn Sam’un: "Svaki govor u kome ne ..

PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

KONTAKT DETALJI

REJHAN publikacije, novinarstvo-izdavaštvo
Sarači 77/1 Morića Han - Prostorija br.5
Sarajevo Bosna i Hercegovina
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 View on Maps
Muhammed s.a.w.s.

Obrazujte se koliko god hoćete ali, tako mi Allaha, nećete imati koristi od nagomilanog znanja dok ga u djelo ne sprovedete.

Muhammed s.a.w.s.

Ko oprosti onome ko mu je učinio nepravdu, u situaciji kada se može osvetiti, Allah će oprostiti onoga dana kada mu bude najteže (tj. Na sudnjem danu).

Muhammed s.a.w.s.

Najbrižniji čovjek je vjernik koji se istovremeno brine o ovosvjetskim i onosvjetskim poslovima.

Na početak